Περισσότερα από 1000 σχολεία συμμετείχαν στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα στις 8/2/2022. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από το να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους!

Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 τα είχε όλα! Ζητούμενο ήταν η γνώση για την ασφαλή πλοήγηση να έρθει μέσα από αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών όπως είναι η ανάγνωση παραμυθιών για τα μικρότερα παιδιά και το παιχνίδι για τα μεγαλύτερα.

Έτσι, η Αθηνά και ο Ντίκι, οι ήρωες των εκπαιδευτικών παραμυθιών των κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου Ελλάδας και Κύπρου εξήγησαν σε μικρά παιδιά Δημοτικού και από τις δύο χώρες τι πρέπει να προσέχουν στο διαδίκτυο για να πλοηγούνται με ασφάλεια. Τα παιδιά διασκέδασαν και έκαναν δυο καινούριους φίλους: την Αθηνά που ξέρει πολλά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αξία του να το λέμε σε έναν ενήλικα αν κάτι μας αναστατώσει ή μας προβληματίσει διαδικτυακά και τον Ντίκι που τους μίλησε για την παραπληροφόρηση, την επαφή με αγνώστους και το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Τα μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού και τα παιδιά Γυμνασίου ενθουσιάστηκαν παίζοντας το «κυνήγι του χαμένου Θησαυρού»! Μέσα από κουίζ, γρίφους, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και άλλες δραστηριότητες τα παιδιά έμαθαν για την ασφαλή πλοήγηση παίζοντας! O τελικός γρίφος οδηγούσε στο «Θησαυρό». Ένα ευφάνταστο βίντεο που έλεγε στα παιδιά ότι ο πραγματικός «θησαυρός» και το πραγματικό έπαθλο της όλης διαδικασίας δεν είναι άλλο από την απόκτηση της γνώσης για μια θετική, ασφαλή και ποιοτική διαδικτυακή εμπειρία.

Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις αυτές. Επίσης, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκπροσωπήθηκε με τέσσερα (4) τμήματα: το Ε1 της κ. Χρυσάνθης Αγγελή, το Ε2 της κ. Άννας Τσάκαλη, το ΣΤ1 της κ. Θεοδώρας Μπέσιου και το ΣΤ2 της κ. Δήμητρας Τσικερδή, τα οποία συνδέθηκαν μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, σε διαδικτυακή ενημέρωση από την υπεύθυνη του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής κ. Όλγα Γαλάνη. Τα παιδιά συζήτησαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό, για τον εθισμό στο διαδίκτυο και για το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων έγινε σύνδεση με άτομα ευρέως γνωστά και αποδεκτά από το ευρύ κοινό (με επιρροή ειδικά σε αυτές τις ηλικίες), όπως αθλητές, με τα οποία τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου και τις διεξόδους τους στην “εποχή των τεχνολογιών”.

Όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους κινδύνους και το σωστό τρόπο χρήσης του διαδικτύου και δώσαμε ραντεβού του χρόνου, στις 7 Φεβρουαρίου, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023!

cert